Epigenetisk Screening
2. december 2020

Epigenetik

By Pia Charlotte Wedde

Hvad er epigenetik?

Altså den helt korte forklaring er at det er en slags tænd/sluk knap til dine gener.

Men skal vi sætte lidt flere ord på (og det skal vi jo)…

…så er epigenetik en del af genetikken, som omhandler arvelige men reversible forandringer i genudtryk. Det betyder at det kan påvirkes.

Epigenetiske mekanismer påvirkes af faktorer såsom alder, forurening, stress, kemikalier, lægemidler og diæt. Og derfor er det netop interessant hvordan din kost kan påvirke miljøet omkring dine gener, både deres aktuelle genudtryk, men også ved celledeling en epigenetisk nedarvning i afkomscellerne.

De gode nyheder handler kort og godt om de store muligheder, der åbner sig med den nye spændende og epokegørende epigenetiske forskning. 

Celler indeholder anden arvelig information end den, der er indeholdt i den genetiske kode. Det har gjort epigenetik til et vigtigt forskningsemne, der har ført til ny erkendelse om organismers udvikling og kan lede til potentielle behandlinger for folkesygdomme. 

Det er faktisk et DNA-molekyle og en DNA-metylering, der spiller en stor rolle i epigenetisk regulering af gener. Det har nemlig vist sig, at mange sygdomme tilsyneladende ikke kun opstår som følge af ændringer i den genetiske kode, men også som følge af ændringer i vores geners organisering. 

I denne proces er epigenetiske mekanismer populært sagt ansvarlige for at “slukke og tænde” for udvalgte gener, så kun de rette gener er tændt i en given celletype, på et givent tidspunkt. Og det er afgørende for, at en celle kan bevare sin identitet og funktion. 

I nogle tilfælde påvirkes op til 98% af et gens udtryk af det omkringliggende miljø.

Så hvis du vil have en personlig plan, baseret på epigenetisk screening, så kan du booke en kort session, hvor vi sammen gennemgår dine ønsker og eventuelle udfordringer, samt hvorledes det er muligt at optimere gennem en personspecifik rapport og kostplan.

Du finder ledige tider i min online kalender lige her